Contact

 

Stel hier je vraag over het Wadden Vertel Festival ...

Naam  
E-mail  
Bericht  
 

Adres:

Wadden Vertel Festival
Hollum Ameland

Telefoon:

+31 62 3218 213

 

Dialecten
25 juni 2019 
Meslânzers
Op de Nederlandse Waddeneilanden zijn vertellers actief, die in het dialect van het eiland vertellen. Wadden Vertel Festival brengt een aantal van die dialect vertellers samen op Ameland. Tijdens dat festival in november is te horen hoe het Tessels zingt, hoe poëtisch het Meslânzers klinkt en wat voor een bijzondere woorden het Schiermonnikoogs kent. Om het allemaal te kunnen verstaan en begrijpen hoef je alleen maar je taalantenne goed af te stellen. De verhalen in dialect maken een belangrijk onderdeel uit van het Wadden Vertel Festival. Uiteraard wordt er ook in het Amelands verteld en natuurlijk in het ABN. Nou ja, beschaafd? Er valt wel eens een onvertogen woord, maar allemaal in het belang van het verhaal.

 

Sponsor
24 juni 2019 
Hulp
Wadden Vertel Festival is heel blij met haar sponsoren en de organisatie zou daar nog wel wat meer van willen. Sponsoren, financieel of facilitair, krijgen op de homepage van de website een blok die doorlinkt naar de eigen website. Wat voor facilitaire sponsoring we aan denken? WVF heeft vertellers van de andere eilanden uitgenodigd en die verblijven in een gesponsorde accommodatie. Die gasten van Terschelling, Schiermonnikoog, Texel en Vlieland moeten natuurlijk ook een ontbijtje hebben. Dat zou een mooie facilitaire sponsoring kunnen zijn. 
WVF wil hen natuurlijk ook een pakketje met Amelander producten meegeven, als dank voor hun verhalen en hun reis naar Ameland. Ook een mooie facilitaire sponsoring. Dan is er nog wel wat te bedenken op het gebied van vervoer naar het eiland, vervoer op het eiland, lunch en diner voor de vertellers en eventueel nog een wijnarrangementje. Maar net wat bij je bedrijf past. Wij horen het graag.


Vriend van de Kunstmaand
23 juni 2019 
Vrienden
Wadden Vertel Festival is Vriend van Kunstmaand Ameland. Voor drie tientjes ben je al Vriend en steun je de Kunstmaand. De Kunstmaand, op haar beurt, steunt weer het Wadden Vertel Festival.
Het Wadden Vertel Festival vindt middenin de kunstmaand november plaats. Daar passen podiumkunsten bij en de Kunstmaand programmeert elke zaterdagavond van die maand mooie artiesten. 
Het Wadden Vertel Festival heeft haar eigen programma: op vrijdagavond de 15e een Verhalenavond, op zaterdagmiddag de 16e een Verhalenmidddag en op zondagochtend de 17e een Verhalenochtend. Om even op adem adem te komen van al de schilder- en beeldhouwkunst en die klinkende muzikanten en iets te horen over de Waddeneilanden, hun sagen en dialecten.

 

WVF op Verhalenavond 2019

20 juni 2019 
Verhalenavond op Ameland
Verhalenavond op Ameland is de eerste avond van het Wadden Vertel festival.
Er wordt vanaf 19:00 uur verteld in Herberg De Zwaan, in de Heerskamer, in Hotel De Klok in Buren, in De Vlindertuin in Nes en in de Boerderij in Ballum. Op elke locatie komen drie verhalen aan bod van elk 10 tot 15 minuten. Er is tijd tussendoor om een kopje koffie of wat anders te drinken te bestellen. Kijk op Programma naar de adressen en tijden, de vertellers en hun verhaal. 

 

Verhalenavond 2019
20 juni 2019 
Wadden Vertel Festival doet mee aan Verhalenavond

In november 2019 komt er een vervolg op de veerhalenavond waarmee vorig jaar Leeuwarden-Fryslân 2018 werd geopend. het evenement heet in 2019 Verhalenavond en vindt plaats op vrijdagavond 15 november 2019. Locatie? Heel Friesland.

De verhalenavond van LF2018 (2018verhalen) was tijdens de opening van het Culturele-Hoofdstadjaar een groot succes; honderden mensen in de hele provincie gingen van verhaal naar verhaal. Direct na afloop gingen er stemmen op voor een vervolg. En dat komt er. Verhalenavond wordt georganiseerd door Museumfederatie Fryslân en Stichting Pier21 en is onderdeel van het LF2028-programma.


‘Iedereen heeft een verhaal, dus kan meedoen’
Volgens David Lelieveld, producent namens Pier21, zit de kracht van Verhalenavond in de eenvoud: “Op Verhalenavond worden simpelweg verhalen verteld. In heel Friesland. Verhalen in huiskamers, in musea en op allerlei andere plekken. En iedereen kan meedoen, als toeschouwer maar ook als verteller. Want iedereen heeft een verhaal.”


Nu ook bedrijven en verenigingen
Museumfederatie en Pier21 rekenen erop dat, net als vorig jaar, veel enthousiaste particulieren en musea de deuren openen. Daarnaast hebben horeca, ondernemers, overheden, verenigingen en pandeigenaren aangegeven mee te doen. “Want dat kan dit jaar”, zegt Lelieveld. “Ook daar liggen de verhalen voor het oprapen.”


Nieuw leven in Friese traditie 
Nieuw is het fenomeen van een verhalenavond niet. “Anderhalve eeuw geleden had Friesland de ‘Winterjûnenocht’, die traditie blazen we nieuw leven in”, aldus Lelieveld, die benadrukt dat je geen literaire vertelling hoeft te houden, “maar gewoon een verhaal zoals je dat aan een ander vertelt. Inspiratie kun je halen uit het thema: ‘Als stenen konden spreken’.” 


Verhalenavond 2019

19 juni 2019
Kunstmaand Ameland 
Ameland Vertel! is in 2018 begonnen, in het jaar dat Ameland Eiland van Hidde Dirks Kat was. In dat jaar organiseerde de vertelgroep een evenementje halverwege de Kunstmaand. Klein maar fijn, met veel verhalen die werden verteld in de Heerskamer van Herberg De Zwaan. Dat pakte zo goed uit dat Ameland Vertel! in 2019 dat weer halverwege de Kunstmaand gaat doen, iets groter, maar nog altijd klein en fijn en zonder toeters en bellen. Dat is Wadden Vertel Festival geworden, van 15 tot en met 17 november 2019.

 

Nieuws